araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Şahinbey Gezi Rehberi

Gaziantep’e bağlı olan Şahinbey ilçesi adını Antep savunmasına karşı üstün başarı gösteren Şahin Bey’den almaktadır. Gaziantep’in en büyük ilçesi olan Şahinbey, ülkemizin en kalabalık dördüncü ilçesidir. İlçe tarihi MÖ.4000’li yıllara kadar uzanmaktadır. İlk uygarlıkların filizlendiği bir alanda yer alan ilce, Mezopotamya ve Akdeniz arasında bulunduğundan dolayı tarih öncesi çağlardan bu yana aktif bir yerleşim yeri olmuştur. Gaziantep’in 1987 yılında Büyükşehir unvanına kavuşmasıyla belde ilçe olmuştur.

Gaziantep Kalesi

Şahinbey’de Gezilecek Tarihi Yerler

Şahinbey’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Gaziantep Kalesi: Şahinbey ilçesinde yer alan kalenin yapım tarihi ile ilgili kesin ifadeler bulunmamakla birlikte, MÖ.6 yüzyılda inşa edildiği ve Roma döneminde gözlemevi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Birçok kez onarım aşamasından geçmiş kale, son görünümünü 2000’li yılların başında yapılan restorasyonla kazanmıştır. 30 metre yüksekliğindeki bir tepede konumlanan kale, şehrin ve bölgenin ikonik yapılarının başında gelmektedir. Kaleye giriş ücreti ise kişi başı 10 TL’dir.
  • Tarihi Naib Hamamı: Gaziantep bölgesinde geçmişten günümüze uzanan bir hamam kültürü hâkim. Şarkı dizelerinde dahi rastlayacağımız meşhur hamamlarıyla Gaziantep’teki hamam kültürünü yansıtan en önemli yapılardan biri Tarihi Naib Hamamı’dır. 1640 yılında yapılan hamam 742 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. 2007 yılında yapılan restore çalışmasıyla yeni bir görünüm kazanan hamama giriş kişi başı 25 TL’dir.
  • Pişirici Kasteli: Anadolu Türk mimarisinin eşsiz yapısı olarak karşımıza çıkan Pişirici Kasteli, evlerin su ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla yapılmıştır. Ortak kullanım alanlarının en önemli göstergesi olarak karşımıza çıkan kastel, halka ücretsiz servis edilen yıkama ve yıkanma alanlarıdır. 1282 yılında yapıldığı öngörülen kastelin bir de mescidi yer almaktadır. Ortalama 40 basamak inilerek ulaşılan kastele giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Şahinbey’deki Gezilecek Doğal Güzellikler

Şahinbey’deki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Burç Tabiat Parkı: Şahinbey ilçesinin hemen yanı başında yer alan Burç Tabiat Parkı, 350 hektarlık bir alanda ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır. Hem mesire alanı hem de doğa yürüyüşlerine uygun bir alternatif olarak hizmet veren bu tabi güzelliğe, Gaziantep Hayvanat Bahçesi içerisinden girilerek ulaşım sağlanmaktadır. 2012 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen alan, flora ve fauna yönünden de oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Parka giriş ücreti kişi başı 3 TL’dir.
  • Kaleoğlu Mağarası (Yeni Han): Şahinbey ilçe sınırlarında yer alan Kaleoğlu Mağarası, yakın zamanda keşfedilmiş tabi bir oluşumdur. Gaziantep kalesine oldukça yakın bir mesafede yer alan mağara, belli bir zamana kadar taş ocağı olarak, daha sonraları ise ahırlık olarak kullanılmıştır. Mağaranın herhangi bir kitabesi bulunmadığından dolayı yapılış tarihi açısından net bir bilgi bulunmaktadır. Ancak 1557 yılında önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde restore edilen mağarada, bir şeyler yiyip içebileceğiniz bir kafe de yer almaktadır.
  • Kavaklık Parkı: Gaziantep’in en eski piknik alanı olan park, Alleben deresinin içinden geçmektedir. Oldukça yeşil bir alanı kapsayan park, özellikle sabah vakitlerinde yürüyüş ve spor aktiviteleri için bölge halkı tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Parkın içerisinde; piknik masaları, bisiklet yolları, yeme içme tesisleri ve çocuk oyun alanları yer almaktadır. Parka giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Yuvalama

Şahinbey’in Meşhur Yemekleri

Şahinbey’in yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Yuvalama Çorbası: Nohut, pirinç, kuşbaşı et ve köftelerin oluşturduğu bu yoğurtlu çorba, Gaziantep yöre genelinde özellikle Ramazan aylarında çokça tercih edilmektedir.
  • Kahke: Bir nevi çıtır kurabiye çeşidi olarak karşımızı çıkan kahkenin sırrı nohut mayasında yatmaktadır.
  • Antep Fıstıklı Şekerli Börek: Şekerle yoğurulan pide hamurunun Antep fıstığı ve peyniriyle renklendirilmesiyle oluşturulan bu yöresel tat, tatlı ve tuzlunun mükemmel uyumunu bizlere sunuyor.

Şahinbey’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Şahinbey’den yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Gaziantep Kalesi ve Pişirici Kasteli’nin mimari detaylarına şahit olmadan, doğal güzelliklerinden Burç Tabiat Parkı ve Kaleoğlu Mağarası’nda bir gün geçirmeden, Antep’in yöresel lezzetlerini tatmadan dönmeyin!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı