Seferihisar Gezi Rehberi

İzmir şehrinin kıyı kesiminde yer alan Seferihisar’ın kuzeyinde Urla ilçesi, kuzeydoğusunda Güzelbahçe ve Karabağlar, batısında ise Ege Denizi yer almaktadır. 1884 yılında ilçe statüsüne kavuşan bölgenin en eski yerleşim yeri MÖ. 2000’li yıllara kadar uzanan Teos’tur. Şehir merkezine ortalama 45 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan ilçenin kuruluşu hakkında birçok tez ortaya sunulmuştur. Bunlardan biri Anadolu üzerinden Roma’ya göç eden Etrüskler tarafından kurulduğu yönündeyken bir diğeri ise savaş sırasında Roma generali Tysaferin’in tarafından askerlerine yaptırdığı bir üs olduğu yönündedir.
Seferihisar’da Gezilecek Tarihi Yerler
Seferihisar’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Teos Antik Kent: Sığıcak mahallesinde yer alan ve İzmir şehir merkezine ortalama 50 kilometre uzaklıkta bulunan Teos Antik Kenti, günümüzden 3.000 yıl öncesinde Kuzey İyon’un başkenti konumundaydı. Roma ve Helenistik dönemin oldukça önemli ticari merkezlerinden biri olan antik kentte; Dionysos Tapınağı, Agora, tiyatro, surlar, Roma kalıntıları ve liman yer almaktadır. Antik kente giriş ücreti ise kişi başı 5 TL’dir.
- Lebedos: Antik çağdaki on iki Yunan şehir devletlerinin bir durağı olan Lebedos’un MÖ.7. yüzyılda kurulduğu ön görülmektedir. Seferihisar ve Selçuklu ilçeleri arasındaki Ürkmez köyünün peşi sırasındaki küçük bir tepede temellendirilmiş ilçenin uzunluğu tam 175 metredir. Tam anlamıyla bir kazı çalışması yapılmadığından dolayı elimizde sınırlı bilgiler vardır. Birçok İyonya devletine kıyasla daha az bilinen bu antik kentte; Helenistik tarzdaki duvarlar, Gymnasium ve bazı konut kalıntılarına rastlanılmaktadır.
- Sığacık Kalesi: Adını bulunduğu Sığıcak mahallesinden alan kale, Sığıcak Limanı’nın kuzeydoğusunda yer almaktadır. 16. yüzyıl Selçuklu dönemi eseri olduğu tahmin edilen yapı, çeşitli zamanlarda tamir ve onarıma şahit olmuştur. Bir diğer rivayet ise kalenin 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa edildiğidir. Kalede herhangi bir inşa kitabesi yer almaması bu karışıklığa sebep olmuştur.

Seferihisar’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Seferihisar’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Akkum Plajı: Turkuaza çalan denizi, tertemiz plajıyla Seferihisar ilçesinde yer alan bu nezih sahil, her yıl binlerce tatil severi ağırlamaktadır. Bölge genelinde oldukça popüler olan plaj, ülkemiz genelindeki mavi bayraklı plajlardan biridir. Plaj içerisinde bir adet işletme bulunmaktadır. Akkum Plajı bir halk plajı olduğundan dolayı giriş ücretsizdir.
- Karakoç Kaplıcaları: Seferihisar’ın 17 kilometre güneydoğusunda yer alan bu şifalı sular Kavakdere köyü yakınlarında yer almaktadır. Dermotit hastalıkları başta olmak üzere mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelen klorlu suyuyla bir nevi doğal şifa merkezi olan kaplıcalara her yıl yerli ve yabancı birçok turist gelmektedir. Yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanan termal sularıyla ünlü kaplıcaların kapalı iki havuzu bulunmaktadır.
- Gödence Köyü: Antik çağlardan günümüze el sallayan bir güzellikle donatılmış bu tabii eser için bir zeytinyağı cenneti diyebiliriz. Seferihisar ilçesine bağlı olan köyde her yıl Gödence Zeytinyağı Yarışması düzenlenmekte ve halk organik zeytinlerinin tadına varmaktadır. Köy genelinde büyük tesislerden ziyade butik oteller daha fazla göze çarpmaktadır.
Seferihisar’ın Meşhur Yemekleri
Seferihisar’ın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Ekmek Dolması: Hamuru kendine has yöntemle hazırlanan ekmeğin ortasının açılmasıyla yapılmaktadır. İç harç olarak ekmek kırıntıları, doğan ve kıymayla renklendirilen lezzet fırında pişirilerek servis edilir.
- Seferihisar Mantısı: Nohutlu Mantı olarak da geçen Seferihisar Mantısı’nın püf noktası nohutunda. Tipik mantı tariflerinin dışında mantı hamuruna nohut harcı eklenerek yapılan bu damak şöleni lezzetle parmaklarınızı yiyeceksiniz.
- Mandalina Tatlısı: Seferihisar’ın bahçelerinden sofralarımıza uzanan taptaze mandalinalarla hazırlanan bu eşsiz lezzet birçok kaynatma işleminden sonra hazır hale getirilir.
Seferihisar’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Seferihisar’a gidince yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Akkum Plajı’nda Ege sularının tadını doyasıya çıkarmadan, Teos Antik Kenti’nde tarihi detayların izin sürmeden, Gödence Köyü’ne uğramadan, Sığacık Pazarı’ndan organik zeytinyağlarını almadan dönmeyin!