Şehitkâmil Gezi Rehberi

Gaziantep iline bağlı bir ilçe olan bu Şehitkâmil ismini; 14 yaşındayken annesinin yüzündeki peçeyi indirmek isteyen Fransız askerine karşı çıkması sonucu şehit edilen Mehmet Kâmil’den almaktadır. Antep savunmasının ilk kaybı olan Mehmet Kamil, daha sonra Şehit Kamil ismiyle ilçeye verilmiştir. 1.268 kilometrelik bir alanda yayılım gösteren ilçenin kuzeyinde Pazarcık, kuzeydoğusunda Yavuzeli, doğusunda Nizip güneyinde Şahinbey ve batısında Nurdağ ilçesi ile çevrelenmektedir. 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşan belde, 1987 yılında faaliyete geçmiştir.

Şehitkâmil’de Gezilecek Tarihi Yerler
Şehitkâmil’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Ali Nacar Camii: İlçe merkezinde yer alan camiyi asıl içi marangozluk olan Ali ismindeki bir zat yaptırmıştır. 1300’lü yıllarda inşa edilmiş cami günümüze ulaşana değin birçok onarım çalışmasından geçmiştir. Her gün binlerce cemaate ev sahipliği yapan cami, Antep savunmasından etkilendiği yapının dış cephesinden görülmektedir.
- Dülük Antik Kenti: Dolikhe ya da Doliche olarak da adlandırılan antik kent, Şehitkâmil ilçesinin Dülük Köyü ve çevresinde yer almaktadır. Ülkemizdeki en eski antik kent merkezlerinden biri olan kentin bilinen ilk yerleşim izleri günümüzden 600 bin yıl öncesine aittir. Roma döneminden kalan bu yapı İpek Yolu üzerinde yer aldığından dolayı tarih boyunca önemli bir nokta olmuştur. Özellikle Mitras Yeraltı Tapınağı, muazzam kaya mezarları ve taş ocaklarıyla muhteşem güzelliklere sahip bu antik kente giriş kişi başı 10 TL’dir.
- Kendirli Kilisesi: Atatürk bulvarı üzerinde yer alan bu tarihi kilise, 1860 yılında Ermeniler tarafından yapılmıştır; ancak 1898 yılında yıkıldığından dolayı eski kilise yerine daha sonra yapılan kilise günümüze ulaşmayı başarmıştır. 1900 yılında büyük bir törenle açılan kilisenin planı Roma’daki Saint Fransua Kilisesi’nden örnek alınarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve kırma çatılı kilise, Ermenilerin bölgeyi terk etmesiyle birlikte işlevselliğini yitirmiştir.
Şehitkâmil’deki Gezilecek Doğal Güzellikler
Şehitkâmil’deki doğa harikaları şu şekildedir:
- Sofdağı Yaylası: 32 kilometrelik bir alan üzerine yayılan bu yayla; dinlendirici atmosferi ve yeşilin bin bir tonuyla özellikle kamp ve piknik yapmak isteyen ziyaretçiler için vazgeçilemez bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Endemik bitki çeşitleri ve zengin faunasıyla toplam 124 çeşit hayvan ve 267 tür bitkiye ev sahipliği yapan yaylaya ulaşım oldukça kolaydır.
- Dülük Tabiat Parkı: Doğal peyzaj ve tarihsel detayları bir arada tutan tabiat parkı, 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Şehitkâmil belediyesinin sınırları içerisinde yer alan tabiat parkının içerisinde Türkiye’nin ilk biyolojik göleti yer almaktadır. Parkın içerisinde piknik masaları, oyun parkları, çeşme, kır gazinosu ve alışveriş ünitesi tarzı bölümler yer almaktadır. Parka giriş kişi başı 3 TL’dir.
- Gaziantep Botanik Bahçesi: Gaziantep’in ilk botanik bahçesi olan ve 2009 yılında açılan Gaziantep Botanik Bahçesi, yaklaşık 10 farklı bitki konseptlerinin sergilendiği bölümler halinde bulunmaktadır. Başta öğrenciler olmak üzere pek çok ziyaretçiye kapılarına ağırlayan bahçe, görülmeye değer çok renkli bir yapıdadır. Botanik bahçesine giriş öğrenciler için 0,50 TL, yetişkinler için ise 1 TL gibi sembolik bir rakamdır.

Şehitkâmil’in Meşhur Yemekleri
Şehitkâmil’in yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Katmer: Yufka, kaymak ve fıstığın mükemmel uyumunun yansıması bu tatlı, hem il hem de ilçe genelinde oldukça gözde bir lezzettir.
- Beyran: Yöre genelinde genellikle kahvaltı sofralarını taçlandıran beyran çorbası; et suyu, pirinç ve sarımsakla hazırlanmaktadır. Çorba, özellikle grip tarzı hastalıklara şifa kaynağı olarak bilinmektedir.
- Ali Nazik Kebabı: Lezzetini tarif etmeye kelimelerin yetersiz kaldığı bu lezzet, ülke geneline yayılmış yemeklerden biridir. Közlenen patlıcanların üzerine serilen kuşbaşı etlerin, yoğurt ve tereyağı ile renklendirmesiyle sofralarda yerini alan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Şehitkâmil’e Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Şehitkâmil’den yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Ali Nacar Cami ve Dülük Antik Kenti’ni gezmeden, Sofdağı Yaylası’nın mükemmel atmosferinde kaybolmadan, Dülük Tabiat Parkı’na uğramadan ve yörenin meşhur lezzetlerinden tatmadan dönmeyin!