araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Sivas Gezi Rehberi

İç Anadolu bölgesinin en eski yerleşim birimlerinden biri olan Sivas, gerek kültürel çeşitliliği gerekse sert iklimiyle Mezopotamya’nın en önemli şehirlerinden biridir. Şehir tarihinin M.Ö. 8000 yıllara kadar bir geçmişinin olduğu, yapılan kazılarla açığa kavuşmuştur. Sivas’ın Eşsiz güzelliklerini keşfetmek isteyenlere en iyi fiyat garantisi ile kiralama yaparak sivas havalimanı araç kiralama hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Osmanlı Dönemindeki Otlukbeli savaşıyla Osmanlı bölgedeki hâkimiyeti tam anlamıyla eline geçirmiştir. Selçuklu mimarisinin en güzel ve nadide örneklerini Sivas’ta görmek mümkündür.

Sivas’da Gezilecek Tarihi Yerler

Sivas’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Çifte Minareli Medrese: Kültür turizmin mihenk taşlarından biri olan Çifte Minareli Medrese, Sivas’ın sembol değerlerinden biri halini almıştır. 1271 yılında İlhanlı veziri tarafından yaptırılan medresenin oldukça yüksek iki minaresi ve Anadolu’nun en yüksek taç kapısına sahip olan gösterişli ön cephesidir. Çini bezemeler ve geometrik desenlerle donatılmış medrese, taştan yapı malzemesiyle gayet sağlam olarak, günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
  • Şifaiye Medresesi: Anadolu Selçuklu döneminde hastaların tedavilerinin yapıldığı ve aynı zamanda tıp eğitiminin verildiği bir medrese olarak hizmet sağlayan bu medrese, 1217 yılında Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Görkemli bir giriş kapısı bulunan medrese, Çifte Minareli Medrese’nin tam karşısında yer almaktadır. Dört eyvanlı bir yapıda inşa edilmiş bu medresenin güney yanı kurucusuna, yani I. İzzeddin Keykavus’a türbe olarak ayrılmıştır. Şifahane, 1937 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından restore edildi.
  • Sivas Ulu Cami: Danişmendliler’in önemli bir eseri olarak inşa edilen cami, şehrin tam merkezinde yer almaktadır. Anadolu’nun en eski camilerinden biri olarak kabul edilen bu yapının avlusuna 3 bölümden giriş sağlanabilmektedir. 1955 yılında restore çalışmaları sırasında 3 kitaplık kitabeler bulunmuştur. Böylelikle caminin, II. Kılıç Arslan’ın oğlu Kutbettin Melik Şah’ın saltanatının sürüldüğü sırada, İbrahim oğlu Kızılarslan tarafından Kul Ahi’ye yaptırıldığı ortaya çıkmıştır. Cami, 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınmıştır.

Sivas’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Sivas’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Sızır Şelalesi: Koruma altına alınan bu şelale, Kızılırmak’ın kollarından bir olan Göksu Çayı’nın üzerinde yer almaktadır. Şelalenin çevresi doğa yürüyüşü için oldukça uygundur. Muhteşem tabi güzelliği, ahşap köprüsü ve çevresinde bulunan tesisleriyle Sivas’ta gezilecek olan doğal güzelliklerin ilk sırasında kendine yer bulmuştur. Şelale 09.00 ile 23.00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
  • Gürün Gökpınar Gölü: Turkuaz mavisi gölün yemyeşil Sivas ormanlarıyla harmanlanmasıyla ortaya çıkmış bu tabiat harikası göl, ülkemizin sayılı güzelliklerinden biridir. Bir nevi saklı bir cennet olarak da adlandırabileceğimiz bu yer için doğal bir akvaryum da diyebiliriz. Gölde yüzmek ve balık tutmak ne yazık ki yasak ancak dalış yapmak isterseniz bunun için bir kısıtlama bulunmuyor. Giriş ücreti sezonluk olarak farklılık göstermekle birlikte ortalama 10 TL’dir.
  • Kangal Balıklı Kaplıca: Kentin Kangal ilçesinde yer alan ve adını bu ilçeden almış olan kaplıca, ismini deniz aşırı ülkelere duyurmayı başarmıştır. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçileriyle hemen hemen her zaman yüksek bir doluluk gösteren bu gölün başlıca tercih sebeplerinden biri şifa merkezi olmasıdır. Başta sedef hastalığı olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelen selenyumlu suyuyla gölün giriş fiyatları 15 TL’dir. Ancak tedavi için özel havuzlar kullanılacaksa ücretler 80 TL’ye çıkmaktadır.

Sivas’ın Meşhur Yemekleri

Sivas’ın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Kesme Aşı: Evde hazırlanan hamurun erişte olarak kesilmesiyle elde edilen bu yemeğin ana malzemesini erişte oluşturur. Mercimekler pişirilip erişteyle harmanlanır. Diğer yandan sıvı yağ, nane ve pul biber harmanlanır ve eriştenin üzerine dökülerek enfes bir tat yakalanır.
  • Baviko: Genellikle misafirler için hazırlanan bu pratik tarifli lezzetin püf noktası hamurun üzerine dökülen sarımsaklı ayrandır. Özel günler için yöre halkının tercih ettiği bir lezzettir.
  • Hingel: Sivas’ın en meşhur yöresel yemekleri arasında üst sıralarda yer alan Hingel, farklı türdeki bir mantı çeşididir. Klasik mantının aksine iç malzeme kıymadan değil, patates ya da peynirden yapılmaktadır. Üzeri kızgın yağ ve yoğurtla servis edilen Hingel, mutlaka tatmanız gereken yöresel bir lezzettir.

Sivas’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Sivas’da yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

Buram buram tarih kokan bu Anadolu’nun güzide şehrinde yöresel lezzetleri, tarihi yerleri gezmeden dönmeniz büyük haksızlık olacaktır. Sivas Havalimanı oto kiralama hizmetimizden en iyi fiyata faydalanabilirsiniz. Engin yemyeşil ormanları ve şelaleleriyle mutlaka doğa yürüyüşlerine katılmalı, yöresel kıyafetlerin ve el işçiliğinin bulunduğu Sivas çarşılarını ziyaret etmelisiniz. Ayrıca Yufka tatlısı, etli yaprak sarması ve fırın çöreği gibi yöresel yemekleri bakmadan dönmek de olmaz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı