Sonbaharda Bir Harika: Abant Gölü

Abant Gölü; Karadeniz’in Batı Karadeniz bölgesindeki Bolu şehrinde yer almaktadır. Abant Dağları üzerinde, Bolu’nun 34 km güneybatısında bulunan gölün denizden yüksekliği 1.325 metredir.
Abant Gölü Ulaşım
Abant Gölü ile Bolu arasındaki uzaklık 34 km, Ankara ile Abant Gölü arasındaki uzaklık 225 km’dir. Abant Gölü ile İstanbul arasındaki mesafe ise 258 km’dir. Pek çok şehirden Bolu’ya otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bu otobüsleri kullanarak Bolu’ya geldikten sonra taksi veya minibüs ile Abant Gölü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel araç ile gelecek olanlar Bolu Dağı’nın çıkışında bulunan Abant yol ayrımını takip etmelidir. Ankara-Bursa, TEM, Afyon-Antalya ve E-5 gibi karayolları üzerinden yolculuk ederek Abant Gölü’ne ulaşmanız mümkündür. İstanbul’dan Abant Gölü’ne ortalama 3 saatte varılmaktadır.

Abant Gölü’nün Başlıca Özellikleri
Her mevsim huzurlu atmosferiyle ve zengin görselliğiyle yerli-yabancı turistleri kendine çeken Abant Gölü yer altında meydana gelen çöküntülere bağlı olarak oluşmuştur. Vadiyi dolduran taş blokları Abant Gölü’nü meydana getirmiştir ve gölün kapladığı 125 hektardır. Gölün, iinde yer aldığı tabiat parkı 1.196 hektarlık alanı kaplamaktadır. Ortalama derinliği yaklaşık 10-15 civarında olan Abant Gölü’nün en derin yeriyse 18 metredir. Yeraltı sularıyla beslenen gölün suyu tatlıdır. Gölden taşan sularla Dirgene Çayı oluşmuştur. Gölün fazla suyu Bolu Çayı’na ve Abant Deresi’ne karışır. Tabiat parkının sınırını etraftaki dağların zirveleri belirler. Abant Gölü seviyesi, parkın en alçak noktasıdır. 1.794 metre yükseklikte bulunan Erenler Tepesi ise parkın en yüksek noktasıdır. Abant Gölü’nün suyu oldukça berraktır ve derin noktalarını bile net bir şekilde görmek mümkündür.
Abant Gölü’nün etrafında yüksekliği 1400-1700 metreyi bulan tepeler vardır. Gölün etrafında geyik ve alabalık üretim istasyonları mevcuttur. Yetişen geyikler doğaya, alabalık yavruları da göle bırakılır. Abant Gölü T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca işletilmektedir ve giriş ücretlidir.
Abant Gölü’nde Bitki Örtüsü ve Hayvan Çeşitliliği
Abant Gölü’nün çevresi doğal hayatın en yoğun yaşandığı bölgelerdendir. 1988 senesinde Tabiat Parkı statüsü kazanan ve koruma altına alınan bölge zengin bitki örtüsüne sahiptir. Gölün çevresindeki meşe, kayın, karaçam, sarıçam, söğüt, gürgen, ardıç, dişbudak, kavak ağaçları ile ılgın, ormangülü, muşmula, fındık, alıç, papazkülahı, kuşburnu, çobanpüskülü, böğürtlen, eğrelti, nane, çilek, sarmaşık, ahududu, atkuyruğu, ısırgan, çayır otları bunlardan bazılarıdır. Gölün etrafı su nilüferler ve bitkileriyle kaplıdır. Ayrıca burada su samurları da vardır.
Civardaki orman arazisinde çeşitli yabani hayvanlar yaşamaktadır. Çakal, tilki, ayı, kurt, geyik, domuz, tavşan, karaca, gelincik, sincap bunlara örnektir. Ayrıca yaban ördekleri, yaban kazları, sakarmeke, balıkçıl, turna, karabatak gibi su kuşları; doğan, şahin, kaya kartalı, kara akbaba, baykuş, atmaca gibi yırtıcılar da buradaki diğer hayvan türlerindendir.

Abant Gölü’nde Ne Yapılır?
Abant Gölü’nde yapılacaklar arasında kamp, bisikletle gezmek, doğa yürüyüşü, piknik gibi aktiviteler vardır. Öte yandan Çepni Yaylası’nda paraşüt yapılabilir. Gölün çevresinde piknik alanları, lokantalar ve bungalov evler hizmet vermektedir. Doğayla iç içe zaman geçirmek isteyenlerin uğrak noktası olan Abant Gölü, Bolu’nun sahip olduğu en güzel doğal oluşumlardan biridir. Gölün etrafındaki 11 kilometre uzunluğa sahip Abant Tepe Yürüyüş Parkuru’nda veya 18 km uzunluğundaki Akçaalan Yürüyüş Parkuru’nda kuş cıvıltıları ve ağaçların manzarası eşliğinde yürüyüş yapmak hem bedeninize hem de ruhunuza çok iyi gelecektir. Büyük Abant Oteli’nde, Abant dağ evlerinede, Abant göl evlerinde konaklayabilirsiniz. Abant Gölü’nün kusursuz manzarasını izleyebileceğiniz bu otellerin voleybol, dağ bisikleti, bowling, basketbol gibi olanaklarından da yararlanabilirsiniz. Abant Gölü’ne uğramışken Abant gezilecek yerler arasındaki Sinekli Yaylası, Örmeci Yaylası ve Samandere Şelalesi gibi yerleri de ziyaret etmeniz önerilir.