araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Tarih ve Lezzetin Birleştiği Sokaklar: Balat’da Gezilecek Yerler

Balat; eski ve yeni İstanbul dokusunun harmanlandığı nadide semtlerden biridir. Osmanlı tarihini ve kültürünü yansıtan Balat; dar sokaklarıyla, tarihi evleriyle ve dini yapıları ile tıpkı bir masal şehri gibidir. İşte, Balat gezilecek yerler listesi.

Kırmızı Mektep

Ortodokslara ait olan bu yapı Rum Ortodoks Erkek Lisesi diye de bilinir. İnşaatında Fransa’dan getirilmiş olan kırmızı tuğlalar kullanıldığı için buraya Kırmızı mektep denilmiştir. Değişik mimari modellere ve yapılara ilginiz varsa, bu yapı sizin için farklı bir tecrübe olacaktır.

Ortodoks Patrikhanesi

Osmanlı İstanbul’u fethettikten sonra Fener Rum Patrikhanesi’nin tüm haklarını koruma altına almıştır. Hatta İstanbul, Ortodoksların dini merkezlerinden biri ve kutsal şehri olmaya devam etmiştir. Fener Rum Patrikhanesi de bunu yansıtan en eski yapılardandır.

Ferruh Kethüda Camii

Balat’ta ziyaret edilmesi gereken yerler arasında camiler de bulunmaktadır. İşte bu camilerin en meşhurlarından biri Ferruh Kethüda Camii’dir. Camiye ilaveten Müslümanların davalarına bakan Kadılık makamı, arka tarafında güneş saati ve ön bahçesinde havuz bulunmaktadır. Osmanlı devletinin cami mimarisine ait en güzel örneklerden biri olarak Balat’ta görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Stefan Kilisesi

Demir Kilise diye de isimlendirilen Stefan Kilisesi, son derece eski bir yapıdır. Ahşap modelden yapılmış olan kilise, bir ara yangın çıkınca harap olmuş ve yeniden inşa edilmiştir. Özellikle Bulgarların ziyaret ettiği bu kilise, Balat gezisi yapanların uğrak noktası olmaktadır.

Mustafa Paşa Hamamı

Balat’ta ziyaret edilmesi gereken yerler listemize tarihi bir hamam ile devam ediyoruz. 1500’lü yıllarda yaptırılan Mustafa Paşa Hamamı, Gül Camiinin karşısındadır. Gök kubbeli bu hamam bugün de hizmet vermeye devam etmektedir.

Meryem Kilisesi

Balat’taki kiliseler oldukça fazladır. Bunlardan bir diğeri de Meryem Kilisesi’dir. Kiliseyi Bizans imparatorunun kızı inşa ettirmiştir ve Moğol kilisesi olarak da bilinmektedir. Prenses Maria’nın Moğal hükümdarı Abhaka Kağan’la evlendirilmesi ve Kağan’ın vefatından sonra Maria’nın geri dönerek misyonerlik faaliyetlerine başlaması neticesinde bu kilise yaptırılmıştır.

Balat Sokakları

Kalabalık caddelerden ve mahallelerden sıkıldıysanız, “hep aynı şeyler, biraz farklılık istiyorum.” diyorsanız Balat sokakları tam size göredir. Bu dar sokaklarda gezerken sokağın sessizliği, doğallığı ve renkliliği size huzur verecektir.

Merdivenli Yokuş

Balat gezilmesi gereken yerler tabii ki bunlardan ibaret değildir. Şimdi sırada, merdivenli yokuş vardır. Burası pek çok dizi ve filmin çeşitli sahnelerine tanık olmuştur. 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Rengarenk ahşap evlerin arasında bulunan bir yokuş ve merdivenden meydana gelen bu sokak, Balat’ta görmeniz gereken yerler arasındadır.

Cibali

Osmanlı surları içerisinde, Tahtakale ve Eminönü’nün bitiminde, Balat ve Fener mahallelerinin başlangıç noktasında yer alan bir mahalledir. Osmanlı döneminden kalan camileriyle ve hamamlarıyla ünlüdür. Balat turu yaparken uğradığınız noktalardan biri olmalıdır.

Perispri Cafe

Balat kafeleri arasında yer alan güzel bir mekan olup, kahvaltı etmek veya bir şeyler atıştırmak için ideal bir mekandır. Antikalarla, vintage eşyalarla dolu bir ev ortamındaymışsınız gibi, anneannenizden, babaannenizden miras kalan çatal-bıçaklarla, tabak-çanaklarla nostaljik bir yemek yiyormuşsunuz gibi hissedeceğiniz Perispri Cafe, sadece bu atmosferi için bile ziyaret edilmeye değerdir.

Cafe Naftalin

Balat yemek yerleri de gezerken karnımız acıktığında mola vereceğimiz mekanlar olacaktır. Son derece egzotik bir dekorasyon tarzına sahip olan Cafe Naftalin de tercihlerimiz arasına girebilir.

Balat Kültür Evi

TSKF yani Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun kurduğu, sosyal sorumluluk dahilinde faaliyet gösteren bir kültür evidir. Amacı Balat’taki toplumsal yaşamın iyileşmesine katkıda bulunmak, özellikle de Balat’ta yaşayan kadınları ekonomik hayata teşvik ederek sürdürülebilir, başarılı projelere imza atmaktır. Kafe, sergi salonu; müzik, İngilizce, kişisel gelişim ve el işi gibi alanlarda eğitimlerin verildiği alanların yanı sıra kadınlara aşçılık eğitimi verilen profesyonel mutfak bölümü de bulunmaktadır. Bu mutfakta yapılan el emeği göz nuru ürünler Balat’taki Vodina Cafe’de satılmaktadır. Kültür evinin projelerinden elde edilen gelirler bölge halkının eğitimi ve istihdamı için başlatılan diğer projelerde kullanılmaktadır. Balat gezi rehberi yazımızı sonlandırırken; Tarihi Taşfırın Evin Unlu Mamülleri, Tahta Minare Camii, Çıfıt Çarşısı, Balat Turşucusu ve Molla Aşkı Manzara Tepesi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın da  Balat’ta nereye gidilir? Sorusuna cevap olacağını belirtelim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı