Tarihi İlçe Doğubayazıt Gezi Rehberi

Doğubayazıt, Ağrı’ya bağlı ilçelerden biridir ve tarihi bakımdan şehrin en zengin yeri olarak nitelendirilebilir. İlçenin nüfusu 120 bin civarındadır. Tarihi serüveni boyunca çeşitli uygarlıkların yaşam alanı olan ve ülkemizin doğudaki kapısı diye tanımlanan bu ilçe Asurlar, Urartular, Persler, Medler, Romalılar, Bizanslılara, Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır. Tarihi mirasına ilaveten folklorik öğeler ve doğal güzellikler açısından da önemli bir kaynaktır. Doğubayazıt Ovası’nın güneydoğusundaki ilçe Malazgirt Zaferi öncesi 1064 senesinde Kars’ın fethedilmesiyle beraber Selçuklu topraklarına dahil olmuştur. Ancak sonra Moğollar burayı uzun müddet yayla olarak kullanmışlardır. Doğubayazıt tarihi süreçte birçok kez el değiştirmiş ve 1514’te Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. 1927 itibariyle vilayet olmaktan çıkmış ve ilçe statüsü kazanmıştır. Doğubayazıt ilçesi Türkiye-İran transit yolu üzerindedir ve ulaşımı kolaydır. Doğubayazıt gezilecek yerler ise tarihi ve kültürel değere sahip yapılar ve birbirinden etkileyici doğal güzelliklerdir.
Balıklı Göl
Doğubayazıt ilçesinin 60 kilometre kuzeybatısındadır ve denizden yüksekliği 2 bin metredir. 24 kilometrekarelik alanı kaplayan bu tatlı su gölünde bolca alabalık yaşar. Manzarası görülmeye değerdir ve ayrıca gölün tam ortasında ise küçük bir ada vardır. Bu adada tarihi harabeler bulunmaktadır ve adaya ulaşım motor ya da kayık ile sağlanabilmektedir. İlçenin merkez içme suyu da bu gölden karşılanmaktadır. Gölün çevresinde 1985’ten beri konaklama tesisleri faaliyet göstermektedir.
Buz Mağarası
Küçük Ağrı Dağı’nın güney yamaçlarında’dır. Mağaranın ağzı, içeride bulunan çukura oranla biraz yüksekte kalmaktadır. Derinliği ortalama 100 metre olan Buz Mağarasındaki lavlar, kayalar, saf suların donarak kayaların üstünde meydana getirdiği buz tabakaları oldukça dikkat çekicidir. Bu mağara kış mevsiminde de fazla soğuk olmamaktadır. Mağaradaki sarkıt ve dikitler de ilgi çeken diğer unsurlardandır. İlçe halkının ‘buzluk’ adını verdiği bu mağara bölgedeki su ihtiyacının karşılanmasında rol oynamaktadır.
Ahmed-i Hani Türbesi
1651 doğumlu Ahmed-i Hani, Mem u Zin isimli eserin yazarıdır. Bu eserde Emir Zeynettin’in güzellikleri dillere destan Sili ve Zin adlı iki kız kardeşinin Tacettin ve Memo isimli iki delikanlıyla yaşadığı aşkı konu almaktadır. Türbenin yanında sonradan yapılmış olan bir cami vardır.

İshak Paşa Sarayı
Kösedağ, Tendürek, Ağrı gibi Anadolu’nun volkanik kütleleri ile çevrelenmiş olan saray Ağrı’nın en zarif ama bir o kadar da ihtişamlı yapılarından biridir. 1685 yılında Çolak Abdi Paşa’nın talimatı ile yapımına başlanan saray tam 99 yıllık bir çalışmanın ardından bugünkü görkemli haline kavuşmuştur. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin buluştuğu saray 7600 metrekarelik alanı kaplamaktadır. Harem, aş evi, cami, kütüphane, misafir odası, mahkeme salonu ve seyir alanı gibi yapıların iki avlu etrafında sıralandığı bu sarayı Doğubayazıt gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.
Doğubayazıt Pasajları
İlçede yer alan muhtelif pasajlarda Kafkasya, Ortadoğu, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere farklı ülkelerden gelen çeşit çeşit ürünleri bulmak mümkündür. Rus yapımı eski gramofondan Hint işi ahşaplara kadar her şeyin mevcut olduğu bu pasajların en meşhurları ise; Ahmedi Hani, İsmailoğulları, Vina, Büyük Bayazıt’tır. Ayrıca Doğubayazıt halılarıyla ve kilimleriyle de ünlüdür. El dokuması, zengin motiflere süslenmiş, eski kültürlerden izler taşıyan; çiçeklerden ve doğadan ilham almış rengarenk halılar göz kamaştırmaktadır. Ararat Carpets Kilims’de halının muhteşem koleksiyonunu burada yakından görmek gerekir.
Diyadin Kaplıcaları
Doğubayazıt ilçe merkezine 55 km mesafede yer alan bu kaplıcaların hastalıklara şifa olduğu söylenmektedir. Diyadin Kaplıcaları; kır lokantalarıyla, şifalı termal havuzlarıyla, yıldızlı otelleri ile konforlu bir turistik merkezdir. Şifalı suları Yılanlı, Köprü ve Davut adlı 3 kaplıcadan meydana gelmektedir. Kaplıcanın yakınlarında da Meya Vadisi yer almaktadır. Burada 3 bin yıl öncesine ait kaya evleri bulunmaktadır.
Kısaca Doğubayazıt’ı ziyaret etmek için çok fazla sebebiniz vardır. Yapmanız gereken Doğubayazıt görülecek yerler listesini bir an önce uygulamaya koymaktır.