Tatilinize Başka Bir Tat Katacak: 7 Adalar

Yedi Adalar; mercan kayalarının arasında bulunan bir doğa harikasıdır. Gökova bölgesinin çam ormanlarıyla süslü güney sahillerinin önünde 4 ada bulunmaktadır. Kıyıyla aralarında 2 mili aşan bir körfez oluşmuştur. Batıda bulunan Martılı Ada’nın güney yakasında ve doğu burnunda denize girebileceğiniz birbirinden güzel kumsallar mevcuttur. Diğer adalar ise Küçük Ada, Zeytinli Adası, Uzun Ada’dır.. Hepsinin dik kayalık sahilleri vardır, kumsallara sahip değildirler. Adalar her ne kadar çıplak olsa da sahillerin çam ormanlarıyla bezenmiş olması bu eksikliği kapatmıştır. Bekar Liman Çamaltı koyu, Karağaç limanı, Küfre koyu, Babüş bükü, Göllü ada, Uzun liman; Yedi Adalar bölgesindeki demirleme noktalarından en önemlileridir. Çamaltı Koyu’nun sahili de kumdur, dibi de… Kıyısı ormanla kaplıdır. Bekar liman ise çapı 150 metrelik bir havuza benzetilebilir. Guletler buraya hiç girmez, yatlar ise nadiren uğrar. Küfre, bu bölgede en çok uğranan koydur. Bütün koylar toprak yol ile birbirine bağlıdır. Küfre bölgesinde Yedi Adalar adlı salaş bir lokanta yer alır. Koyun hemen karşısında Göllü Ada bulunmaktadır. Yüzme molası vermek için ideal bir yerdir.
7 Adalar Özellikleri
Halikarnas Balıkçısı ‘Burada adalar, sanki gökyüzünde asılıymış gibi duruyor. Burası hem Gökovanın hem de dünyanın merkezi.’ derken kastettiği bölge 7 Ada’lardır. Gökova körfezindeki Amazon ve Tuzla koyu arasındadır. 7 Adalar; 6 büyük adanın yanı sıra irili-ufaklı birçok adadan meydana gelmektedir. Buhur ağaçlarının taçlandırdığı 7 Adalar her daim buhur ambarının mis gibi kokusuyla ziyaretçilerine huzur verir. 6 adanın en kuzeyinde bulunan göl, dalış için muhteşem bir yerdir. Su altı faunasının zenginliği de 7 Adalar bölgesinin özelliklerindendir.
Söylendiğine göre Yılan balıkları 7 Adalar’dan yola çıkıp Bahamalara doğru ilerler. Bu yolculuk 3 yıl devam eder. Bu sırada yılan balıkları yumurtlar ve hayatını kaybeder. Yılan balıklarının yavruları ise yumurtadan çıkıp hiç aşina olmadıkları uçsuz bucaksız denizlerde nasıl başarırsa başarırlar ve Gökovayı bularak Yedi Adalar’ın yolunu tutarlar. Halikarnas Balıkçısı bunu Balık Bankası isimli hikayesinde anlatmaktadır. Burayı ziyaret etmek için en ideal zaman Eylül ve Ekim’dir. Gökovanın kıran rüzgarı meşhurdur ancak 7 Adalar bu rüzgardan etkilenmez.
Yedi Adalar Hangileridir?
Yedi Adalar; Taneli Burnu’yla Teke Burnu arasındaki adalardır. Bu adaların doğu tarafında yer alan ‘korunaklı koylar mevkii’ de bu bölgeye dahildir.
Yedi Adalar’ın; güneyinde iki küçük ada, kuzeyinde Göllü Ada, kuzeydoğusundan güneybatısına kadar 1.6 mil genişliğindeki bir alana yan yana dizilmiş Zeytinli Ada, Küçük Ada, Martılı Ada ve Uzun Ada’dan oluşmaktadır.
Zeytinli Ada, Yedi Adalar mevkiindeki Küçük Ada’nın yaklaşık 250 metre güneybatısındadır. Bu Ada’nın kuzey burnuna doğru gidildiğinde ise yüksek bir kaya ile karşılaşılır. Bu mevkiindeki en yüksek ada burasıdır. Güney tarafı zeytinliklerle kaplıdır.
Uzun Ada ise Zeytinli Ada’nın güneybatısındadır. (200 metrelik mesafededir.) Zeytinli Ada’nın bu adaya bakan ucunda bir kaya vardır, bu kaya denize uzanmaktadır ve aradan geçerken dikkat edilmelidir. Uzun Ada’nın güneyinde çamlar olsa da kuzeyi çıplaktır.
Martılı Ada ise Uzun Ada’nın güneybatısında yer alır. İkisinin arası sığ bir bölgedir. Üzerinde 50 santim su olan 2 tane kaya grubu daha vardır. Bu nedenle geçiş için elverişli değildir. Martılı Ada ağaçlı ve alçak bir ada olup güney yakasındaki plajı çok güzeldir.
Martılı Ada’nın 240 metre güneyinde ise Taneli Burun yer alır.
Yedi Adaların doğu tarafında kuzeyden güneye doğru Küfre Koyu ve Babuş Bükü vardır. Onları Uzun Liman ve Bekar Liman ile Çamaltı koyları izler. Eşsiz manzarasıyla kalbinizi fethedecek olan Yedi Adalar ve bölgede yer alan koylar size görsel bir şölen sunacak ve zamanın nasıl geçtiğini hissettirmeyecektir.