Tekirdağ Gezi Rehberi

Ülkemizin en kalabalık 20’inci şehri olan Tekirdağ, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. Tam 6000 yıllık geçmişe sahip yerleşke, Anadolu ve Balkanların arasındaki bağlayıcı konumu nedeniyle pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bölgedeki ilk yerleşim emarelerinde Karansıllı Köyü civarlarındaki Yatak, Kuştepe ve Malkara dolaylarındaki Balıtepe’de rastlanılmıştır. İlk olarak Traklar’ın temel attığı bölgeye daha sonra Makedonya, Pers, Roma ve Bizans İmparatorluğu hâkim olmuştur. Osmanlı döneminde Edirne vilayetine bağlı olan bölge, 1921 yılında il statüsüne kavuşmuştur.

Tekirdağ’da Gezilecek Tarihi Yerler
Tekirdağ’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Rüstem Paşa Camii: 1554 yılında Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılan bu Mimar Sinan eser, Tekirdağ’ın nadide eserlerinden biridir. Önceleri bir külliye olarak inşa edilen yapının pencere ve kapı bölümüm geometrik motiflerle detaylandırılmıştır. Bahçesinde yer alan şadırvan ise Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Bütünsel detaylarıyla etkileyici bir mimariye sahip bu cami, 1965 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restoren edilmiştir.
- Hora Feneri: Tekirdağ’ın Şarköy/Hoşköy mevkisinde, Marmara Denizi’ne bakan bir cephede yer alan Hora Feneri, 1861 yılında Fransa’dan getirilen özel yapı malzemeleriyle Fransızlar tarafından inşa edilmiştir. Yüksekliği 25 metreye kadar uzanan yapının, tamamı demir malzeme olup birleşim yerlerinde sadece vida kullanılması dikkat çekici bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Toplam 23 bin 901 adet tarihi eseriyle ülkemizin önde gelen Arkeoloji ve Etnografya Müzelerden biri olan bu yapı, 1927 yılında Kazım Tahsin tarafından yaptırılmıştır. 1976 yılında değin Vali Konağı olarak kullanılan müzenin, giriş kapısının üstünde bir de kitabe yer almaktadır. İki katlı bu bir yapıda hizmet veren müzede; heykeller, lahitler, mezar taşları, ana tanrıça heykelcikleri, cam takılar, sikkeler ve mızrak ve ok uçları sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretsizdir.
Tekirdağ’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Tekirdağ’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Laledere Mesire Alanı: Aynı zamanda Laledere Kamp alanı olarak da adlandırılan bu tabii güzellik, Tekirdağ ilinin Saray ilçesinde yer almaktadır. Genellikle kamp tutkunlarının günü birlik kaçamaklarına mesken tuttuğu bölgede; kamp yapma yerleri, piknik ve mangal alanları, çocuk parkı, futbol sahası, yeme ve içme tesisleri bulunmaktadır. Bölge içerisinde kamp yapma ücreti kişi başı 10 TL’dir.
- Uçmakdere: Şarköy ilçesinde yer alan eski bir Rum köyü yerleşkesi olan bölgenin Rumca’daki adı hoş yer anlamına gele “Avdimio” olarak geçmektedir. Uçmakdere isminin kaynağı ise Altay ve Türk mitolojisinde “Cennet” anlamına gelen Uçmak kelimesinden gelmektedir. Tekirdağ il merkezine 35 kilometre uzaklıkla yer alan yerleşke, bugün yamaç paraşütçülerinin en önemli duraklarından biri olmuştur. Hayran bırakan doğal güzelliğiyle ziyaretçilerini büyüleyen bu yerleşkeye giriş için kamp alanları ve paraşüt haricinde belli bir ücret talep edilmemektedir.
- Hoşköy: Şarköy’e 20 kilometrelik bir mesafede yer alan ve ilçe olarak Şarköy’e bağlı u şirin yerleşim yeri Rumcada Hora olarak anılmaktaydı. Osmanlı döneminde köydeki nüfusun büyük çoğunluğu Rumlardan oluşmaktaydı. 1861 yılında Fransızlara yaptırılan Hora Feneri’ne de ev sahipliği yapan köyde, kazı çalışmaları doğrultusunda 6 adet manastır bulunduğu rivayet edilir.

Tekirdağ’ın Meşhur Yemekleri
Tekirdağ’ın yöresel yemekleri nelerdir?
- Tekirdağ köftesi: Asıl tadına Tekirdağ dışında ulaşmanızın mümkün olmadığı bu muazzam lezzet, şanını ülkemizin dört bir yanında duyurmuştur. Püf noktası sosunda olan bu lezzeti yemeden Tekirdağ’dan dönmeyin.
- Cizleme: Akıtma ya da krep görünümüne sahip Cizleme’nin farkı hamurundaki hava baloncuklarının kapatılmasında.
- Hayrabolu tatlısı: Hayrabol tatlısı olarak da adlandırılan bu yöresel tarif Tekirdağ mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden. Üzeri tahin ve dondurmayla renklendirilen bu tatlının ana malzemesi tuzsuz peyniri.
Tekirdağ’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Tekirdağ’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Şarköy ve Kumbağ plajlarında güneşlenmeden, Rüstem Paşa Camisi’ni ziyaret etmeden, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya ve Namık Kemal Evi Müzesi’ni gezmeden, meşhur Tekirdağ Köftesi’ni tatmadan dönmeyin!