Tekirdağ’da Gezilmesi Gereken En Güzel Yerler

Tekirdağ; Marmara’nın Trakya yakasındadır ve ülkemizin en kalabalık şehirlerinden biridir. Küçük bir şehir olduğu halde tarihi ve kültürel bakımdan son derece önemlidir. Tekirdağ tarihi mekanlar ayrı güzel, Tekirdağ doğal güzellikler ayrı huzur vericidir. Hele Tekirdağ sahilleri o masmavi görüntüsüyle herkesin ruhunu dinlendirir. Zaten Tekirdağ mutfağı ne derece ünlüdür, nasıl lezzetler barındırır; yerli-yabancı bütün turistlerin malumudur. Peki, öyleyse, Tekirdağ gezi rehberi ile bu şehre biraz daha yakından bakalım mı?
Rakoczi Müzesi
Tekirdağ gezisi önce Tekirdağ kültürü ve tarihi hakkında bilgi edinerek ve şehirdeki diğer tarihi yapıları görerek başlarsa, şehirde gittiğimiz yerler bizim için daha anlamlı olacaktır. Rakoczi Müzesi, görkemli Osmanlı konaklarından biridir. Burada Macar Prensi II. Frenc Rakoczi’ye ait olan eşyalar yağlı boya resimleri ve o dönemi yansıtan çeşitli eserler bulunmaktadır.
Müze Süleymanpaşa ilçesindeki Barbaros Caddesi’ndedir.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ’da gezilmesi gereken yerler listemize müzeyle başladık ve müzeyle devam ediyoruz. Bu müze Tekirdağ’ın köklü tarihi hakkında bize kıymetli bilgiler sunmaktadır. 1992’den beri ziyaretçi kabul eden müzede eski dönemlere ait süs eşyaları, savaş aletleri, madeni paralar ve Tekirdağ’a özgü kıyafetler, el işlemeleri sergilenmektedir.
Namık Kemal Evi
Tekirdağ rehberi yazarken Namık Kemal Evi’ne yer vermezsek edebiyat dünyamızın demirbaşlarından birine haksızlık etmiş oluruz diye düşündük. 1940 yılında doğan ünlü şairin anısını yaşatmak üzere 19. Yüzyıl dönemlerine ait Osmanlı evi, Namık Kemal Derneği ve Tekirdağ Belediyesi’nin işbirliğiyle restore edilmiştir. 1993 tarihinde Namık kemal Evi olarak ziyaretçilere açılmıştır. Burada Namık Kemal’in hayatını ve yaşadığı dönemi yansıtan birçok tablo, resim, belge ve eser bulunmaktadır.
Tekirdağ Şehitler Abidesi
Tekirdağ fethedilirken şehit düşen askerlerimizin hatırasını canlı tutmak için yapılan Tekirdağ Şehitler Abidesi, Tekirdağ ziyareti sırasında uğradığınız yerlerden biri olmalıdır. Abide 1949 yılında açılmıştır ve giriş merdivenlerinin ortasında taşlarla yapılmış bir Türk bayrağı ve yazıt vardır. Yeşilliklerin içerisinde yer alan bu abide Zafer Mahallesi Muratlı Caddesi’ndedir.
Rüstem Paşa Camii
Tekirdağ seyahati esnasında Süleymanpaşa’daki Rüstem Paşa Camii’ni de ziyaret etmeniz önerilir. 1546 yılından bugüne gelmeyi başarmış bu nadide yapı, Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı olan Rüstem Paşa’nın Mimar Sinan’a yaptırdığı önemli bir eserdir. Caminin lale motifli çinileri göz doldururken burada Osmanlı sanatının mükemmel bir şekilde yansıtıldığını görmek mümkündür.
Hora Feneri
Tekirdağ-Şarköy’e 20 km mesafededir ve 157 yıldan bu yana gemilere ışık tutmaktadır. Malzemeleri Fransa’dan Sultan Abdülmecit’in emriyle getirilmiştir ve tamamı demirden oluşmaktadır. Fener önceleri lambayla ışık verirken bugün elektrikle çalışmakta ve bilhassa kış mevsiminde gemilere yol göstermektedir.
Şarköy
Tekirdağ ilçeleri arasında yer alan en güzel yerlerden biri Şarköy’dür. Marmara Denizi’nin kıyısındaki bu yer, turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Şarköy kumsalı da ülkemizin en uzun kumsallarından biridir Masmavi berrak deniziyle Tekirdağ tatili için şehre gelenlerin akınına uğrarken lezzetli deniz ürünleri de midelere hitap etmektedir. Tekirdağ tatil beldeleri arasında yer alan Şarköy’de yamaç paraşütü ve rüzgâr sörfü de yapılabilir.
Uçmakdere
Burası da şimdi sözünü ettiğimiz Şarköy ilçesine bağlıdır. Yamaç paraşütünün yapıldığı en iyi yerlerden biridir ve Tekirdağ’a 225 km mesafededir. İsterseniz burada eğitimlere katılarak yamaç paraşütü pilotlarından biri olma yolunda ilerleyebilirsiniz. Mis gibi tertemiz orman havasıyla ve yemyeşil doğasıyla Uçmakdere, Tekirdağ kamp alanı olarak da kullanılmaktadır.
Kumbağ
Tekirdağ’da nereye gidilir? Sorusunun cevaplarından biri de burasıdır. Bu köy eskiden Rum’ların barındığı yerleşim yeridir ve Balkan Savaşları’nın ardından Rum nüfusunun göç etmesiyle Rum köyü olmaktan çıkmıştır. Kumbağ hem deniz, kum ve güneş üçlüsünün uyumunu yoğun şekilde hissedebileceğiniz hem de doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz nezih bir yerdir.
Çamlıköy Kastro Plajı
Tekirdağ’da denize girilecek yerler yaz mevsiminde hınca hınç dolu olmaktadır. Ziyaretçi akınına uğrayan Tekirdağ plajları arasında Çamlıköy Plajı, 3 km uzunluğa sahiptir ve Tekirdağ’da tatil yapmak isteyenleri en iyi şekilde misafir etmektedir. Plajın eski adı Kastro’yken sonra Çamlıköy Plajı olarak değiştirilmiştir. Plajın yanı başındaki göl de Tekirdağ güzelliklerinden bir diğeridir. Çorlu Belediye Plajı ve Alyaka Plajı da Tekirdağ’da gidilecek yerler arasındadır.