araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Tokat Gezi Rehberi

Tokat; Karadeniz bölgesindeki illerden biridir fakat bazı ilçeleri İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alır. Toygarcıların kurduğu bu şehir Asurlar, Hititler, Persler, Kimmerlinler gibi pek çok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır.  Yeşilırmak da bu şehrin içinden geçer. Tokat yaprağının lezzeti dillere destandır. Bununla beraber Tokat fasulye, şeker pancarı, tütün, mısır gibi pek çok ürünün yetiştirildiği bir bölgedir. Tokat gezilecek yerler bir hayli fazla olup bunlardan bazıları şöyledir:

Tokatta tatil planınız mı var o zaman en iyi fiyat garantisi ile tokat havalimanı araç kiralama veya tokat oto kiralama hizmetlerimizden faydalanarak aracınızı kiralayıp gezi planınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Ballıca Mağarası

Dünyanın 8. harikası olarak bilinen bu mağara Tokat merkezine 28 km uzaklıktaki Ballıca köyündedir. Benzersiz sarkıtlarıyla ve dikitleriyle ilgi çeken mağara, çöküntü neticesinde oluşan büyük salonlardan meydana gelir. Bu salonlar geçitlerle birbirine bağlıdır. Mağarada 10 metreyi geçen sütunlara, travertenlere, büyük kolonlara ve bolca yarasaya rastlanır.

Sulusaray Antik Kenti

Adından da belli olduğu üzere Tokat’ın Sulusaray ilçesindedir. Roma dönemine ait olan bu antik kent açık hava müzesi olarak kullanımdadır. Kentin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmese de M.Ö. 1. Yüzyılda kurulmuş olabileceği düşünülmektedir. İl merkezine 69 km uzaklıktadır. Şehrin merkezinde bir kitabesi vardır.

Sulusokak Çarşısı

Şehrin en eski yerleşim yeri burasıdır. Her noktası farklı tarihi eserlerle donanmıştır. Ulu Camii, Ali Paşa Camii, Sık Dişini Helâsı, Sultan Hamamı, Takyeciler Camii, Paşa Hamamı ve Tokat Müzesi bunlardandır. Valiliğe yürüme mesafesindedir.

Kaz Gö

Üzümören Çiftlik Köyü’ne yakındır ve sazlarla kaplıdır. Kuş cenneti olarak da bilinir. Göçmen kuşların en çok uğradığı alanlardan biridir. Tokat’ın doğal güzellikleri arasında yer alan Kaz Gölü de mutlaka ziyaret edilmelidir.

Mahperi Hatun Kervansarayı

Pazar ilçesinin merkezindeki bu kervansaray Mahperi Hatun’un adına yaptırılmıştır. Tarihi İpek Yolu’nun üzerindedir ve yazlık-kışlık olmak üzere 2 bölüme ayrılmıştır. Dış duvarları ve portal korunmuş olsa da üst yapısı tamamen yıkılmıştır.

Sulusaray Kaplıcaları

Sulusaray ilçesinin yakınlarındadır ve kaplıca suyunun pek çok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Ilıca köyündeki bu kaplıca özellikle kış aylarında daha çok ziyaret edilmektedir. Tarihî Nicepolis Harabeleri’nin arasında bulunan Sulusaray Kaplıcaları, 1. sınıf villaları, 2 otel ve 20 motel ile yerli-yabancı turistlere hizmet vermektedir.

Zile Kalesi

Jül Sezar’ın bu kaleyi fethettiğinde ‘Geldim, gördüm, yendim’ dediği söz çok meşhurdur. Zile’nin merkezinde yer alan bu kale Antik dönemlerde kurulmuştur. bir höyük üzerine inşa edilen akropol özellikteki bu Roma kalesi şehrin her tarafından görülebilmektedir. Kuzey doğusunda Roma Dönemi’nden kalma küçük bir tiyatro vardır.

Tokat Saat Kulesi

Behzat semtinde bulunan Tokat Saat Kulesi de Tokat’ın her yanından rahatlıkla görülebilir. II. Abdülhamid’in padişah oluşunu kutlamak amacıyla bu olayın 25. Yılında Enver Bey ve Bekir Paşa tarafından 1902’de yaptırılmıştır. Yaklaşık 33 metre yükseklikteki bu kule Kesme taştandır. Her yarım saatte bir ve saat başlarında 2 dakika arayla saat çalmakta ve bu, şehrin her noktasından duyulmaktadır.

Tokat Müzesi

1926’da Gökmedrese binasında faaliyete başlayan müze, eser sayısının artıp depoların yetersiz kalması üzerine 2012 itibariyle Sulusokak’ta bulunan Arastalı Bedesten’e taşınmıştır. Müzedeki arkeolojik eserlerin birçoğu bedestende sergilenmektedir.  Roma döneminden kalan süs eşyaları, pişmiş toprak aplikler ve testiler, cam eserler, kandiller, antik kentlerde basılan ve farklı dönemlere ait olan sikkeler bunlardandır. Etnografya Salonu’nda ise el yazması kitaplar, kapı tokmakları, mutfak ve hamam eşyaları, barutluklar gibi daha pek çok şey vardır. Latifoğlu Konağı Müzesi, Tokat Kültür Evi, Tokat Şehir Müzesi de Tokat’ta gezilecek yerler arasında bulunan tarihi öneme sahip yapılardandır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı