Tunceli Gezi Rehberi

1879 yılında Dersim adıyla ayrı bir vilayet olan bugünkü Tunceli şehri, yukarı Fırat nehrinin kollarından Murat Suyu’na karışan Munzur Çayı ve Pülümür Çayının birleştiği noktaya yakın bir istikamette kurulmuştur. Dersim Farsçada “Gümüş Kapı” anlamını taşımaktadır. Yapı itibariyle köklü bir tarihi geçmişe sahip olmayan Tunceli’nin temelleri Cumhuriyet Dönemi’nde atılmıştır. Tunceli araç kiralama ile tuncelinin eşsiz güzelliklerini keşfedebilirsiniz. 19 Aralık 1935 yılında Tunceli adıyla yeni bir vilayet kurulması kararlaştırıldı ve Dersim olan bölgenin adı Tunceli olarak değiştirildi.

Tunceli’de Gezilecek Tarihi Yerler
Tunceli’deki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Pertek Kalesi: Keban baraj gölünün sular altında kalmasıyla bir görünümüne dönüşen ve Murat Nehri’nin kıyısında sivri bir kayanın tepesinde yer alan bu kale, Tunceli’nin en önemli turistik noktalarından biridir. Kalenin Mengüçoğulları tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kale Osmanlı döneminde onarılmış ve kalede yer alan karakuş heykelinin kaldırılmasıyla yerine Arapça bir kitabe yerleştirilmiştir.
- Mahsume Hatun Türbesi: Kentin Pertek ilçesinde yer alan bu türbenin içeresinde herhangi bir kitabeye rastlanmadığından dolayı kim ya da kimler tarafından kaç yılında yaptırıldığı bilinmemektedir. Fakat çevresindeki yapılar göz önüne alındığında türbenin 15 ya da 16. Yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzde türbenin belli başlı kısımları ayakta kalmayı başarmıştır.
- Baysungur Cami: Peltek ilçesinin güney kısmında yer alan Murat kıyısında bulunan bu cami 1569 yılında yaptırılmıştır. Her ne kadar yapı içerisinde bir kitabeye rastlanmasa da Sungur Bey Camisinden alındığı belirtilen ve Harput Müzesi’nde yer alan beyaz mermer üzerinde bu caminin Pir Hüseyin oğlu, Rüstem oğlu Sungurbey tarafından yaptırıldığı ve yaptırılma tarihi yazmaktadır. Oldukça yoğun kullanılan süsleme tarzıyla cami, Türk mimari tarzının nadide örneklerinden birini sergilemektedir.
Tunceli’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Tunceli’deki doğa harikaları şu şekildedir:
- Munzur Vadisi Milli Parkı: Doğu Anadolu’nun ender güzelliklerinden olan Munzur Vadisi 1971 yılında milli park olarak ilan edilerek halka açılmıştır. Hayvan türleri, ender bitki türleri ve yeşil doğasıyla oldukça komplike bir habitata sahip bu park, ülkemizin en büyük milli parklarından biridir. Zengin florasıyla milli parka giriş ücreti kişi başı yalnızca 5 TL’dir.
- Pülümür Çayı: Avcı dağlarının eteklerinden Munzur Çayı ile buluşan Pülümür Çayı, kar suları ve çok sayıda dere suyu ile beslendiğinden dolayı zengin bir kaynağa sahiptir. Çayın iki tarafı zengin orman örtüsüne sahip olmasının yanı sıra kayalık yamaçlar ve Şelalelerden oluşmaktadır.
- Dedebağ (Bağın) Kaplıcası: Mazgirt İlçesi’nin Dedebağ Köyü’nde yer alan bu kaplıca ilçeye ortalama 65 kilometrelik bir uzaklıkta konumlanmıştır. Tek kaynaktan çıkan suyla oluşan bu kaplıca, girilmeye elverişli bir konumdadır. Romatizmal hastalıklar ve kadın hastalıkları tedavisinde bu kaplıcanın olumlu sonuçlar doğurduğu bilinmektedir. Peri suyu kenarında yer alan bu kaplıcanın giriş ücreti ortalama 20 TL’dir.
Tunceli’nin Meşhur Yemekleri
Tunceli’nin yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- 12 İmam Çorbası: Muharrem Ayında Alevi mezhebindeki vatandaşların 12 günlük oruç sonrasında hazırladıkları bu enfes tat içerisinde; nohut, incir, üzüm, fındık ve fıstık bulundurur. Bu çorbayı hazırlarken 12 imamın adı sayılır. Genellik çorba düğün ve cenazelerde dağıtılır.
- Babuko: Her ne kadar yapımı biraz zahmetli olsa da verdiği lezzetiyle yöre halkı tarafından sofralardan eksik edilmeyen bir tat. Babuko; un, su ve tuzla yapılan hamurun yuvarlak şekil verilerek fırına atılması ve pişen hamurun ortasının bir kaşık yardımıyla oyularak sarımsaklı yoğurt ve sıcacık tereyağı ile servis edilerek yapılır.
- Bişi: Kentte pişi olarak anılan aslında ülkemizin diğer yörelerinde de adını pişi olarak duyduğumuz bu lezzet, Tunceli halkı arasında oldukça fazla rağbet görmektedir.
Tunceli’ye Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Tunceli’de yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Özellikle baharın kendini hissettirmesiyle birlikte capcanlı bir görünüme kavuşan Tunceli yaylalarını mutlaka ziyaret edin. Tunceli Munzur Çayı ve Munzur Vadisi Milli Parkı’na uğramadan seyahatini bitirmeyin ve tabii ki Pülümür balını deneyin.
Tunceli’de yüzlerce araç içerisinden en iyi fiyatlı aracınızı hemen seçip tunceli oto kiralama hizmetimizle en iyi fiyat garantisi ile kiralayabilirsiniz.