Türkiye’nin En Ünlü Kanyonları Nelerdir?

Kanyon; nehirlerin dünya yüzeyinde oluşturduğu vadilerdir. Türkiye’nin kanyonları ise güzelliğiyle insanın başını döndürmektedir. İşte görenleri hayran bırakan, hepsi birer doğa harikası olan Türkiye’deki kanyonlar…
Kanyonlar; suyun zamanla kayaları oyması neticesinde meydana gelir. En güzel kanyonlar bize, su ve dağların benzersiz âhengini izleme fırsatı sunmaktadır.

Köprülü Kanyon
Ülkemizin kanyonları içerisinde en turistik olanlarından biri Köprülü Kanyon’dur. Antalya kanyonları arasında yer alan bu kanyon Isparta-Sütçüler’den başlayıp Antalya’ya doğru uzanır. Her yıl güzelliğiyle binlerce ziyaretçiyi büyüleyen kanyon Antalya-Manavgat’ta, şehir merkezinden 90 km uzaklıktadır. Turkuaz rengi suları olağanüstü bir manzara sunan kanyonun uzunluğu 14 km’dir. İçinden Köprüçay Irmağı geçmektedir. Raftinge ilgi duyanların vazgeçilmezidir. Eşsiz görünümüyle ağzımızı açık bırakıyor desek yeridir. Taşağıl Beldesi Selge Antik Kenti‘nin yanındadır. Isparta-Antalya sınırından başlayarak Antalya sınırları içinde denize dökülmektedir. Bu kanyonda gezerken tilki, kurt ve yaban keçisi gibi hayvanlara rastlayabilirsiniz. Dilerseniz kanyonun çevresindeki ağaç evlerde konaklayabilirsiniz.
Valla Kanyonu
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesindedir. Devrekani Çayı’nda bulunan Küre Dağları içerisinde muhteşem bir doğal güzelliktir. Dünyadaki en derin ikinci kanyon olarak kabul edilmektedir. Devekani Çayı’nın aşınmasıyla meydana gelmiştir. Akbaba, atmaca ve benzeri çeşitli vahşi hayvanların barındığı bu kanyonu ancak profesyonel birinden yardım alarak geçebilirsiniz. Buraya rehbersiz girmek yasaktır çünkü riskli bir bölgedir.
Saklıkent Kanyon
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde yer alan dünyaca ünlü bir kanyondur. Ülkemizde bulunan en uzun kanyonlar listesinin başında gelmektedir. Yüksekliği 200 metreyi, uzunluğu ise 18 kilometreyi bulan yamaçların arasında zorlu parkuru ve su geçişleriyle adrenalin tutkunlarına heyecan dolu anlar yaşatır. İçinde 7 tane mağara bulunduğundan Saklı Kent denilmiştir. Çayda ilerlerken suyun şiddetlendiğini hissedersiniz. Ardından bir kil katmanına rastlarsınız. İşte bu kil katmanınınin hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.
İhlara Vadisi
İki kelimeyle özetleyecek olursak; Kapadokya’nın İncisi’dir. Doğal ve tarihi güzelliklerin bir arada bulunduğu İhlara Vadisi, açık hava müzesi diye de adlandırılmaktadır. Eşsiz manzarası ve yürüyüş yollarıyla size unutulmaz bir deneyim yaşatacaktır.
Karanlık Kanyon
Dünyadaki en büyük kanyonlar sıralamasında 2. Sırayı o almıştır. Erzincan’ın Kemaliye ilçesindedir. Fırat Nehri’nin üzerindeki Karasu Irmağı’nda bulunan doğa koruma alanıdır. Keban Barajı yapıldıktan sonra kanyonun suları 80 metre yükselerek bugünkü hâlini almıştır. Duvarları çok yüksek ve diktir. Kanyon’a giderken virajlı yollardan geçmeniz gerekecektir.
Ulubey Kanyonu
Uşak-Ulubey ilçesinde bulunmaktadır ve Banaz Çayı ile Ulubey Çayı boyunca devam etmektedir. Bu büyük kanyona bağlı daha küçük başka kanyonlar da vardır. Ulubey Kaymakamlığı tarafından 2015’te hizmete açılan cam terastan kanyonu kuş bakışı seyretmek mümkündür. Uşak turizmi için oldukça önemlidir ve Uşak doğal güzellikleri içerisinde özel bir konumdadır.

Şahinkaya Kanyonu
Samsun’un en ünlü ilçelerinden biri olan Vezirköprü’de yer almaktadır. Kızılırmak Nehri üzerinde, heybetli görünümüyle göz kamaştırmaktadır. Burada kamp ve tekne turu yapmak harika bir tercihtir. Altınkaya Barajının derinliği en fazla olan yeri bu kanyondur.
Göksu Kanyonu
doğan Göksu Nehri, Orta Toroslar’dan doğmuş, iki kol halinde bir nehirdir. Kano sporu ve rafting meraklılarının en fazla uğradığı yerlerdendir. Yavaş akışlıdır ve bu nedenle rafting konusunda amatör olanların kendilerini geliştirmeleri için idealdir. Geniş bir yatağa sahip olan kanyon akarsu sporlarına gayet elverişlidir.
Kapıkaya Kanyonu
Adana’nın Karaisalı ilçesi civarında yer alır. Ortasından Çakıt Çayı geçen bu kanyonun yüksekliği yaklaşık 200 metredir. Türkiye’nin en ünlü kanyonları arasında gösterilen bu kanyon; fotoğraf çekmek, yamaç tırmanışı ve doğa yürüyüşü için bulunmaz bir nimettir.