Uşak Gezi Rehberi

Türkiye’nin İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nin geçiş noktasında konumlanan Uşak, tarihsel düzlemde birçok uygarlığın beşiği olmuştur. Yapılan araştırmalar kapsamında bölge tarihi MÖ. 4000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Kütahya, Denizli, Afyon ve Manisa illeriyle sınır komşusu olan il, tarih öncesi dönemlerde önce Hititlerin daha sonra Firigyalıların egemenliği altındaydı. Tarihi Kral Yolu, il sınırlarından geçtiği için ticari boyutta büyük bir atılıma sahip yerleşkenin isim kaynağı; Çağatay Türkçesi’nde “Oğul, Torun”; Arapça’da “Âşıklar”; halk dilinde ise “Köle” olarak geçmektedir. İsim kaynağı olarak birçok rivayetin beraberinde geldiği Uşak, il statüsüne 1953 yılında sahip olmuştur.

Uşak’ta Gezilecek Tarihi Yerler
Uşak’taki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Blaundus Antik Kenti: Helenistik Çağ yansımasının günümüze kadar ulaşan en önemli tarihi yapılardan Blaundus Antik Kenti, Ulubey ilçesinin Sülümenli Köyü’nde yer almaktadır. Derin vadilerin çevrelediği bir yarım ada konumunda olan bu antik kent, halk arasında Sülümenli Harabeler olarak da anılmaktadır. 1845’li bulunan kaynaklar doğrultusunda antik kentin adının Blaundus olduğu kesinleşmiştir. 3 adet tapınağın yer aldığı antik kentte; 140 metre uzunluğunda bir stadyum, tiyatro kalıntıları, tapınak ve kaya mezarları yer almaktadır. Antik kente giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Hacım Sultan Türbesi: Hacım Köyü’nde yer alan bu türbe; Hacı Bektaş-i Veli’nin öğrencilerinden hacım Sultan’a aittir. 1305 yılında Uşak’a gelen Hacım Sultan’ın rivayetlere göre asıl ismi Recep’tir. Hacı Bektaş Veli kültürünün yayılmasında son derece önemli isimlerden biri olan Hacım Sultan’ın türbesini, her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir.
- Clandras Köprüsü: 2500 yıl önce Frigyalılar tarafından yaptırılan bu tarihi köprü, Banaz Çayı üzerinde boylu boyunca uzanmıştır. Uzunluğu 24 metreye bulanan körü esasen bir su kemeridir. Köprünün iki ayağı da dağ kayalığına sabitlenmiştir. Karahallı Elektrik Santrali’nden yanına dökülen su, tıpkı bir şelale görünümünü andırmaktadır.
Uşak’ta Gezilecek Doğal Güzellikler
Uşak’taki doğa harikaları şu şekildedir:
- Ulubey Kanyonu: Uşak’ın Ulubey ilçe sınırlarında yer alan bu görkemli oluşum, dünyanın en büyük ikinci kanyonu unvanına sahiptir. Ulubey ve Banaz Çayı boyunca devam eden kanyon, 45 metre uzunluğa ve 170 metre derinliğe sahiptir. 2015 yılında turizme kazandırılan Ulubey Kanyonu, 2013 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Kanyon içerisinde trekking’in yanı sıra; yamaç paraşütleri, rafting, balon uçuşları ve kaya tırmanışları da gerçekleştirilmektedir. 2015 yılında Ulubey Kanyonu Cam teras hizmete açılmış olup bu enfes manzarayı ayaklar altına sermektedir. Kanyonun bu cam teras bölümüne giriş 7,5 TL’dir.
- Takmak Göleti: Örencik Eşme yolu üzerinde bulunan Takmak kasabasına 3 kilometrelik bir mesafede yer alan gölet, günümüzde sulama ve içme amacıyla kullanılmaktadır. Tarım alanlarıyla çevrelenmiş gölde bolca aynalı sazan balığı bulunmaktadır. Kıyıda konaklamaya olanak tanıyan tesisler bulunmaktadır.
- Taşyaran Vadisi: Uşak-İzmir karayolu istikametinde, şehir merkezine ortalama 45 kilometrelik bir uzaklıkta yer alan vadi, Yenişehir mevkinde bulunmaktadır. Su, rüzgâr ve tektonik hareketlerin oluşturduğu vadi, farklı tonlardaki renk harmonisiyle gerçek olamayacak kadar güzeldir. Gediz nehrinin dökülen Hamam Çayı’nın aşağı kısmında yer alan vadiye giriş ücretsizdir.

Uşak’ın Meşhur Yemekleri
Uşak’ın yöresel yemekleri nelerdir?
- Keşkek: Uşak mutfağının en meşhur lezzetlerinden biri olan Keşkek, et ve tavuğun dövülmüş buğdayla harmanlanmasıyla oluşuyor. Yöre halkı tarafından genellikle özel günlerde tercih ediliyor.
- Et Basma: Dana kıymasından hazırlanan bu eşsiz lezzet, genellikle ev yemekleri yapan restoranlarda ön plana çıkıyor.
- Ciğer Sarma: Yöre halkının sofralarında sıklıkla yer alan Ciğer Sarma; pirinç, baharat ve kuş üzümlü iç harcın ciğer ile sarılmasından dolayı bu adı almaktadır.
Uşak’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Uşak’ta yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Blaundus Antik Kenti başta olmak üzere Antik Kentlerini gezmeden, Clandras Köprüsü’nden geçmeden, Ulubey Kanyonu’nun mükemmel manzarasına şahit olmadan, dünyaca ünlü Uşak halısını satın almadan ve yörenin eşsiz yemeklerini tatmadan dönmeyin!