TÜRKİYEYİ KEŞFET
Yalova Gezi Rehberi

Armutlu Yarımadası’nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları’nın kuzey yamaçlarına konumlanan şehir, Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. Bölgedeki ilk yerleşim emarelerine Neolitik Çağ’da rastlanmaktadır. Kuruluşu hakkında elimizde net bilgiler olmamakla birlikte, MÖ.7. yüzyılda Marmara Denizi’nin doğusunda krallık kuran Bithynialılar tarafında mesken tutulduğu kabul edilmektedir. 1929 yılında İstanbul’a bağlı bir ilçe konumunda olan Yalova, 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak il statüsüne kavuşmuştur.
Yalova’da Gezilecek Tarihi Yerler
Yalova’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:
- Termal Atatürk Köşkü: ve 1929 yılında Atatürk’ün emriyle 38 günde yaptırılan köşkün 4 kabul salonu ve 11 odası bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarına genellikle yaz aylarındaki toplantılara şahitlik yapan yapı, iki katlı ahşap bir yapıda olup, işlemeleri ve motifleriyle dikkat çekmektedir. Yalova şehir merkezine 13 kilometre mesafedeki Termal ilçesinde yer alan köşk; İran el halıları, özel işleme mobilyaları, Atatürk’ün kullandığı şahsi eşyalarıyla Cumhuriyetin ilk yıllarının otantik havasını gözler önüne seriyor. Müzeye giriş kişi başı 10 TL’dir.
- Kurşunlu Hamamı: 18 asır önce, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından inşa edilen hamamlar, mimari olarak Fin Hamamı olarak tasarlanmıştır. Yapı doğal afetler ve savaşlar sonucu toprak zemine gömülmüştür. Yalova’nın Termal ilçesinde yer alan Hamam, 1900’lü yıllarda Abdülhamit’in emriyle bir onarım sürecinden geçmiştir. Hamamın üst cephesi tamamı ile kurşunla kaplı olduğundan dolayı bu ismi almıştır. 6 kubbeli olarak yapının 3 kubbesi ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır. Pek çok derde şifa olan bu kaynakların yakının bir de konaklama tesisi vardır. Hamama giriş ücreti hafta sonu ve hafta içi değişmekle birlikte kişi başı 55 TL’dir.
- Yürüyen Köşk: Sahil Yürüyüş Yolu’nda yer alan köşkün hikâyesi de kendisi kadar cezbedici. Atatürk bir gün çiftliğe gittiğinde köşkün yanındaki bahçıvanın ağacın dallarını kesmeye yeltendiğini görür. Bunun üzerine ağaca dokunulmayarak binanın kaydırılma emrini verir. Temelinden 4 metre 80 santim civarı kaydırılan yapı, bu işlemle birlikte “Yürüyen Köşk” adına kavuşmuştur. 2006 yılında Yalova Belediyesi tarafından restore edilen köşke giriş ücreti 2 TL’dir.
Yalova’da Gezilecek Doğal Güzellikler
Yalova’daki doğa harikaları şu şekildedir:
- Yalova Kent Orman Çifte Şelale: Yalova’ya 29 kilometrelik bir mesafede, Erikli yaylasında yer alan orman, adeta eşsiz bir doğa harikası. 2005 yılında Çınarcık ilçesinde halka açılan Kent Ormanında; şelaleler, yürüyüş yolları, tuvalet, çeşme, endemik bitki çeşitleri, mesire alanları yer almaktadır. Ormanın içerisinde yer alan çifte şelaleler ise orman içerisindeki en meşhur şelalelerden biri. Giriş ücretsizdir.
- Delmece Yaylası: Yalova’nın önde gelen yaylalarından biri olan Delmece Yaylası, Çınarcık ilçesinin Teşvikiye bölgesinde bulunuyor. Oldukça geniz bir araziye yayılan yaylanın çevresinde şelaleler ve dipsiz göl olarak tanınan bir krater gölü bulunmaktadır. Sıcak çayı eşliğinde gün batımını selamlayabileceğiniz muhteşem atmosferiyle yayla, Yalova’nın tabii güzelliklerinden biri.
- Dipsiz Göl: Teşvikiye’deki Delmece Yaylası istikametinde yer alan gölün ismi derinliğinden geliyor. Göl o kadar derin ki, derinliği hakkında net bir rakamsal ifade elimizde bulunmuyor. Gölün yüzeyine yansıyan ağaç siluetleri ve bakir doğal yapısıyla göle giriş ücreti bulunmamaktadır.
Yalova’nın Meşhur Yemekleri
Yalova’nın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:
- Termal Çorbası: Yalova’nın Termal ilçesine has bu çorba, soğuk kış günlerinin vitamin deposu. Havuç, patates ve kereviz gibi besleyici sebzelerle donatılan bu lezzet deyim yerindeyse bir şifa kaynağı.
- Milföylü Yalova Kebabı: Görsel sunum açısından da oldukça iştah açıcı bir görüntüye eşlik eden bu yöresel lezzet, sotelenen etlerin milföy hamuruyla renklendirilmesiyle oluşturuluyor.
- Pavli: Haşlanmış lahana yaprağından yapılan bu yöresel lezzet, alışılagelmiş tatların dışında farklı bir lezzet sunuyor.
Yalova’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar
Yalova’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:
- Termal Kaplıcalarının şifalı sularında yüzmeden, Yürüyen köşk ve Termal Atatürk Köşkü’nü ziyaret etmeden, Delmece Yaylası’nın tertemiz havasını solumadan dönmeyin!