araç kiralama
TÜRKİYEYİ KEŞFET

Yıldırım Gezi Rehberi

Bursa’nın Osmangazi ilçesinden sonra en büyük ilçesi olan Yıldırım, Uludağ’ın eteklerinde temellendirilmiştir. Güneyde Osmangazi, kuzeyde Gürsu ve Osmangazi ilçeleriyle çevrelenen ilçe, Osmanlı döneminden kalan pek çok esere ev sahipliği yapmaktadır.1987 yılında belde ilçe statüsüne kavuşmuştur. Halk büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraştığından dolayı dokuma sanayisi alanında gelişmiştir.

Yıldırım’da Gezilecek Tarihi Yerler

Yıldırım’daki tarihi mekânlar şu şekildedir:

  • Emir Sultan Külliyesi: Oldukça geniş bir avluya sahip cami, Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına inşa ettirilmiştir. Bölgenin ikonik yapılarından biri olan cami, 1366 ila 1429 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Emir Sultan mezarlığının yanındaki çınar ağaçlarının arasında yer alan cami ilk yapıldığı zaman tek kubbeli bir yapıdaydı. Ne yazık ki 1795 yılında meydana gelen deprem sonrası cami yıkılmış, 1804 yılında 3.Selim aynı plan üzerinden camiyi tekrar inşa ettirmiştir.
  • Yeşil Türbe ve Camii: İki kubbe ile örtülen cami ters t planlı olup, görkemli bir dekorasyona sahiptir. İlk dönem Osmanlı mimarisinin en güzel detaylarını yansıtan yapı, Bursa kentinin simgelerinden biri olmuştur. 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış cami de oldukça ince bir taş işçiliği görülmektedir. Yeşil külliyenin içerisinde yer alan Yeşil Türbe’de Çelebi Mehmet’in naaşı yer almaktadır. Sekiz köşeli bir yapıda olan türbenin mihrapları Yeşil Cami’nin mihrabına benzemektedir.
  • Irgandı köprüsü: Sanatçıların el sanatlarını icra ettiği köprü olarak da bilinen Irgandı köprüsü, 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiştir. Yapı, hem 1854 yılındaki depremden hasar gördü hem de Kurtuluş Savaşı’nda Yunan askerleri tarafından bombalanmıştır; bu sebeple belediye tarafından 2004 yılında tekrar restore edildi ve kullanıma açıldı.

Yıldırım’da Gezilecek Doğal Güzellikler

Yıldırım’daki doğa harikaları şu şekildedir:

  • Sular Vadisi Doğa Parkı: Yıldırım ilçesi sınırlarında yer alan Sular Vadisi Doğa Parkı, 3,5 hektarlık bir alanda temellendirilmiştir. Kademeli olarak artan parkın içerisinde doğal göl, seyir terasları, havuzlar, şelaleler, çocuk oyun alanları, cami ve spor aletleri alanları yer almaktadır.
  • Küreklidere Şelalesi: Yıldırım ilçesinde yer alan bu tabi mühendislik eserine patikadan geçerek ulaşım sağlanmaktadır. Şelale çevresinde ayrıca mesire alanları da yer almaktadır. 82 metre yüksekliğe sahip şelalenin dört basamağı yer almaktadır. Sarı ve kızıl tonunun farklı tonlarıyla cezbedici bir manzaraya sahip şelale, her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
  • Temenyeri Parkı: Bursa’nın en güzel tabi noktalarında biri olan Temenyeri parkı, Yıldırım ilçesi sınırlarındaki Gökdere’nin kenarında yer almaktadır. Gerek doğal güzellikleriyle gerekse tarihi değerleriyle Bursa’nın ikonik doğal oluşumlarından biri olan parkı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Parkın içerisinde çocuklar için oyun alanları, yürüyüş ve piknik yapma bölgeleri yer almaktadır.
Kestane Şekeri

Yıldırım’ın Meşhur Yemekleri

Yıldırım’ın yöresel yemekleri nelerdir? Sizler için sıraladık:

  • Kestane Şekeri: Yörenin olmazsa olmazlarından, ününü ülke çapına duyuran kestane şekerinin Bursa’daki tadı bir başka.
  • Uludağ Pilavı: Vitamin deposu olan bu pilav; tipik pilav çeşitlerinden farklı olarak içerisinde havuç, kestane ve üzüm bulundurmaktadır.
  • Bağdat Hurma Tatlısı: Ülkemizde yalnızca Bursa yöresinde yapılan bu tatlı, oldukça sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Bol baharatıyla damaklarımızda eşsiz bir lezzet bırakan bu pratik tatlı, içinde yer alan malzemeleriyle tam bir şifa kaynağı.

Yıldırım’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Yıldırım’dan yapmadan dönmemeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Mükemmel Osmanlı taş işçiliğinin yansıması olan Yeşil Türbe ve Cami’sini ziyaret etmeden, dünyanın en eski çarşılı köprüsü Irgandı köprüsünden geçmeden, Küreklidere Şelalesi’nde serinlemeden, meşhur kestane şekerinin muhteşem tadında kaybolmadan,

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı